ANALPHABET - Alberto Cortés
L’artista malagueny Alberto Cortés torna a obrir-se en canal, com a One Night at the Golden Bar
Al capvespre, després que una parella discuteixi fortament a la platja de Gulpiyuri, un fantasma romàntic anomenat Analphabet apareix sobre el mar a narrar la seva història i cantar cançons a la parella.
Analphabet és la invenció d'un mite: la d'un esperit romàntic que es manifesta a les parelles als entorns naturals i que viu atrapat a la ferida de la carn; la seva aparició posa de manifest el barranc que anomenem "parella d'amants" i els maltractaments a què ens sotmetem dins aquesta estructura amatòria. La seva història personal obre la caixa de les violències intragènere i exposa la necessitat extremar també les cures en les relacions mariques travessades per l'herència patriarcal. Com a esperit turmentat, beu de la poesia del romanticisme alemany i els seus paisatges (Goethe, Hölderlin o Novalis han acompanyat aquesta eura), però també se serveix de la idiosincràsia andalusa i de la ferida mortal d'un amor a Euskadi. Analphabet, encara que ve moribund i ferit sobre un cavall, comporta una esperança: el que pot fer la poesia per la ferida.
Cortés tanca amb Analfhabet la trilogia sobre l’amor romàntic que va començar amb El ardor i va seguir amb One Night at the Golden Bar, obra que vam poder veure la temporada 2023.
Alberto Cortés és director d'escena, dramaturg i performer de les seves pròpies derives. Es llicencia a l'ESAD de Màlaga en Direcció d'escena i dramatúrgia i en Història de l'art a la UMA. El 2009 comença el seu camí escènic des d'una dramatúrgia bastarda i perifèrica que s'ha anat assalvatjant amb el pas del temps. No ha deixat des de llavors de topar-se amb diverses creadores i amigues que han inspirat el seu camí, i de generar peces de diferents formats i disciplines en un intent de seguir tenint esperança en allò intangible i allò humà. El seu treball s'ha desenvolupat al llarg dels anys a través de peces de teatre, dansa, performance i també folklore, flamenc o site-specifics; comparteix les investigacions que travessa.
Durada: 80 minuts